torstai 17. heinäkuuta 2014

Sämpylät

 
 
Sämpylöitäkin oli oitis kokeiltava. Pientä jännitystä sämpylänleivontaan toi psylliym, josta en ollut aikaisemmin suurin piirtein koskaan kuullutkaan. Psyllium osoittautui kuitenkin loistavaksi tuttavuudeksi, ja sämpylät onnistuivat hyvin. Niistä tuli ilmavia ja maukkaita. Tosin meidän perheen pikku-keliaakikko ei ole suuremmin itse leivottujen sämpylöiden fani, mutta muille ne maistuivat!

                                                     Sämpylät, n. 10kpl

                                                  2,5dl maitoa
                                                  0,5rkl Psylliumia
                                                  1pss kuivahiivaa
                                                  0,5tl suolaa
                                                  0,5dl Sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmiste
                                                  0,5dl Semperin Perunakuitua
                                                  1 dl Semper Kaurahiutaleita
                                                  n. 3-4dl Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta



Lämmitä neste hiukan lämpimämmäksi kuin normaalisti. Vatkaa nesteen joukkoon psyllium vispilällä vatkaten. Anna turvota n. 10 minuuttia. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää nesteen sekaan suola ja öljy. Lisää nesteen joukkoon kuivahiiva-jauhoseos, loput jauhot, perunakuitu ja kaurahiutaleet. Vaivaa taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta sämpylöitä, ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota lämpimässä leivin liinan alla n. 30 minuuttia. Paista uunissa 225 asteessa 30 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin pintaan.
                              
 
 
 
Nauti tuoreena voin kera! Sämpylät kannattaa pakastaa jäähdyttyään, ja sulattaa tarpeen mukaan. Gluteeniton leipä kuivuu "tavallisia" nopeammin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti